Van glasaaltjes naar gerookte paling

Sinds 1997 kweekt Palingkwekerij Bardoel de Europese paling. De paling begint in de kwekerij als zogenaamde glasaaltjes; baby paling van 5-6 cm lang die nog doorzichtig zijn. Gedurende de eerste dagen wordt de glasaal gevoerd met kabeljauwkuit, waarna ze langzaam gewend worden aan kruimelvoer. Dit voer bestaat uit eiwitten, visolie, vitaminen en mineralen, in een samenstelling die optimaal is voor de vis. Voor de productie van 1 kg paling is minder dan 1.5 kg voer nodig, wat voor een groot deel uit plantaardige ingrediënten bestaat. De glasaal wordt vervolgens onder streng gecontroleerde omstandigheden in gemiddeld 16 maanden opgekweekt tot paling van 130-200 gram, waarna ze klaar zijn voor de rokerij.

Bekijk het assortiment
https://www.youtube.com/watch?v=Qc133ItcGss&feature=youtu.be

De glasaal wordt onder streng gecontroleerde omstandigheden opgekweekt tot paling van 130 tot 250 gram

Hierna zijn ze klaar zijn voor de rokerij

 

Ga naar rokerij

Waterkwaliteit

De paling wordt gehouden in ronde kweekbassins waar 3 keer per uur al het water wordt ververst. De waterkwaliteit is een belangrijk aspect bij het kweken van goede paling. De waterkwaliteit wordt optimaal gehouden met een uitgebreid waterzuiveringssysteem, die het mogelijk maakt het water continu te hergebruiken. Zo worden trommelzeven gebruikt om mest uit het water te halen, worden biofilters gebruikt om ammoniak af te breken, wordt er d.m.v. zuurstofreactoren pure zuurstof in het water gebracht en met warmtewisselaars de temperatuur op een constante 24 graden gehouden. Wanneer er iets fout dreigt te gaan, is er een uitgebreid controlesysteem dat dan alarm slaat.

Veilig kweken

Het kweeksysteem is in een geïsoleerde hal geplaatst om zo de temperatuur optimaal te kunnen houden en om ziekten buiten de deur te kunnen houden. Om de gezondheid van de vis te waarborgen wordt er alles aan gedaan om besmetting van buitenaf te voorkomen. Bezoekers mogen om deze reden dan ook niet in de kwekerij komen. Er worden routinematig metingen gedaan om de waterkwaliteit en de visgezondheid te checken. Visziekten zijn nagenoeg uitgesloten doordat het kweekmilieu en het voer optimaal zijn en door te zorgen dat de vis minimaal gestrest wordt. Het is daarom niet nodig medicijnen te gebruiken.

Voeren en sorteren

De paling wordt meerdere keren per dag gevoerd, waarbij tevens het kweeksysteem gecontroleerd wordt. Iedere 50 dagen wordt de paling op maat gesorteerd met behulp van sorteermachines, dit om te voorkomen dat de kleinere vis niet wordt onderdrukt door de snelle groeiers. De marktklare paling wordt 3-4 dagen in puur bronwater gehouden om een eventuele grondsmaak kwijt te raken, zodat deze altijd perfect van smaak zijn.